Wednesday, October 29, 2008

All roads (nearly) lead to Ikea

We've been through the wars planning the shack's tiny kitchen area.
As enthusiastic cooks we want it to be a hell of a lot more functional than most 'holiday home' type kitchens and as it's open-plan its needs to look fantastic too. We have done millions of sketches, so has the architect and in the end we have decided to combine off the peg units with bespoke doors made in our own cedar.

Last weekend we made not one but two attempts to reach Ikea in Warrington (why else would you go there) to see the holy grail - the acrylic 'Personlig' worksurface with moulded sink. Gosh. This is after going to the Glasgow branch where they could sell it to us but, no, they didn't have one for us to see. Adam survived by eating his own body weight in meatballs and by the promise of soft-shut drawer fittings.

So, this stuff is the Ikea version of luxury Corian and LG Hi-Macs, two gorgeous but superleague priced (even via MFI) surfaces. We did go down that path for a while, and even designed it with both MFI and a luxury kitchen shop-that-will-remain-nameless in Kendal. The former was helpful but still exorbitant (the surface was going to cost 10 times the price of the cupboards) and the latter couldnt even be arsed quoting. Ikea has a tiny range of colours in comparison and one sink size unlike other suppliers.

Anyhow, on both days last weekend we were fought back by floods on the M6 and instead went to staunch the flood threatening the shack itself, still windowless. This was done with no tools to speak of and a tiny washing up sponge.

So this afternoon we make what we hope will be our last trip to Ikea's kitchen department

Wednesday, October 22, 2008

New guy on the block

Guy and his team are our new builders on site, Guy having built his own house in Ulverston and having an active interest in new / eco-ish design. They've made a great job of this wood-clad 'fascia' on the front elevation, trouble is we interpreted the drawings slightly wrong and it's not quite at the level with the window anticipated.
But on the plus side it's probably something only an architect would notice :-(